Na gemiddeld negen weken dracht mag uw hond of kat bevallen: een moment van vreugde! Helaas verloopt niet iedere geboorte vlekkeloos en kan het zijn dat er een keizersnede plaats moeten vinden. Om ervoor te zorgen dat de pups of kittens levend ter wereld komen en de gezondheid van de moeder hond of kat is hierbij ook heel belangrijk.
Wanneer een keizersnede?
Het liefst ziet u de pups of kittens van uw huisdier op natuurlijke wijze geboren worden.
Er zijn echter verschillende oorzaken waardoor een keizersnede nodig is om uw hond of kat te kunnen laten bevallen. Denk hierbij aan het ras en de situatie waarin uw huisdier zich bevindt. Zo kan de hond conditioneel niet in staat zijn om de bevalling te volbrengen, ligt het aan een te smalle bekkenopening of dat de pups of kittens te groot zijn. De geboorte kan zo niet goed op gang komen en niet doorzetten.
Heeft u tijdens de bevalling geconstateerd dat er vruchtwater is vrijgekomen en dat er na onophoudelijk persen nog niets komt? Dan dient u de dierenarts te raadplegen. De dierenarts doet dan onderzoek. Er wordt gekeken of er nog pups of kittens aanwezig zijn in de baarmoeder of dat er iets klem zit in de geboorteweg. Het geboorteproces kan meerdere uren in beslag nemen.
Keizersnede op de praktijk
Een keizersnede vindt plaats in de operatiekamer op de dierenartsenpraktijk. Het is namelijk belangrijk dat een keizersnede in een steriele ruimte wordt gedaan. Op de praktijk zijn goede voorzieningen om de pups en kittens op te vangen direct na de geboorte. Daarnaast heeft de dierenarts op de praktijk een extra paar handen beschikbaar: de dierenarts opereert, de paraveterinair is er voor de eerste hulp en de opvang van de pups of kittens.
Zware operatie
Een keizersnede is best een grote operatie, er staat wel enige hersteltijd voor. Hoelang dit duurt, verschilt per dier, maar het kan wel veertien dagen duren voordat de hond of kat goed hersteld is. Het grootbrengen van de pups of kittens heeft flink wat impact na het ondergaan van een keizersnede.
Het is belangrijk dat alles rondom de bevalling qua voeding en verzorging optimaal is. Zorg dan ook, in alle gevallen, voor een goede werpkist voor de hond en rust. Katten zijn vaak al tevreden met een mooie kartonnen doos of zoeken zelf een lekker plekje op.
De herstelperiode
Na de keizersnede, krijgt u tips mee die u kunt toepassen tijdens de herstelperiode. Tevens krijgt u antibiotica en pijnstilling mee. Uw hond of kat is na een keizersnede namelijk kwetsbaarder. De antibiotica werkt preventief en verkleint daarmee het risico op bijvoorbeeld een baarmoederontsteking. Na de herstelperiode kan de volledige focus gelegd worden op het grootbrengen van de pups of kittens. Wilt u advies over het grootbrengen van pups? Lees dan eens deze blog!
Frequentie keizersnede
Het komt gelukkig niet heel vaak voor dat een keizersnede moet worden uitgevoerd. Fokkers nemen in de meeste gevallen namelijk goede maatregelen waardoor een keizersnede steeds minder vaak nodig is.