Misschien heeft u er weleens over gehoord: een hotspot. Maar wat is dit nu precies? Een hotspot is een plaatselijke huidontsteking die helaas door de hond zelf veroorzaakt is. Likken, bijten en krabben zijn de boosdoeners. Deze ontsteking ontstaat in enkele uren en kan snel uitbreiden. Heel vervelend natuurlijk. Maar.., gelukkig is er een oplossing!
Het ontstaan van een hotspot
Een hond kan een teken- of vlooienbeet oplopen, last hebben van een allergie of bijvoorbeeld een oorontsteking. Hierdoor ontstaat jeuk, waardoor de hond begint te krabben, bijten of likken op die bepaalde plek. De opperhuid gaat stuk als de hond blijft bijten en/of krabben. De huidbacteriën die normaal gesproken geen problemen geven, veroorzaken vervolgens een ontsteking. Zo ontstaat er nog meer jeuk, waardoor de hond weer meer gaat krabben, likken en bijten. De hotspot wordt op die manier alleen maar erger.
Het herkennen van een hotspot
Een hotspot kunt u herkennen dat de hond er veel aan krabt, likt of bijt. Soms kan het zelfs voorkomen dat de hond piept van de pijn. Een hotspot is een rode en natte plek die overal kan voorkomen bij de hond. Ieder hondenras kan een hotspot krijgen, maar bij honden met een dikke ondervacht komt het vaker voor. Leonbergers, Golden Retrievers, Labradors en Berner Sennenhonden zijn hier voorbeelden van.
Hoe wordt een hotspot behandeld?
Het is belangrijk om de hotspot onmiddellijk te behandelen. Door het krabben is er een vicieuze cirkel ontstaan en deze moet zo snel mogelijk worden doorbroken. Als tweede is het raadzaam om de onderliggende oorzaak op te zoeken en te behandelen.
Denkt u dat uw hond last heeft van een hotspot? Wacht dan niet te lang en maak een afspraak om de hotspot zo snel mogelijk te behandelen.