Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Konijnen

Konijnen zijn leuke, speelse en slimme dieren. Ze zijn ook ontzettend populair als huisdier.
Natuurlijk wilt u uw konijn zo lang mogelijk gezond houden.

Huisvesting

Het is erg belangrijk om je konijn voldoende ruimte te geven. Je konijn moet in zijn hok languit kunnen liggen en rechtop op zijn achterpoten kunnen staan. Voor 2 kleine konijnen heb je al een hok nodig van minimaal 3 m2. Maar hoe groter, hoe leuker! Je konijn moet kunnen rennen, springen en graven. Zorg dus voor een ren waarin ze voldoende kunnen bewegen. Zorg er ook voor dat er geen ongewenste rovers in kunnen komen. Maak het hok regelmatig schoon. Wist je dat je konijnen gemakkelijk zindelijk kan maken d.m.v. toiletbakken!

Voeding

Een konijn is een herbivoor (planteneter). Herbivoren hebben behoefte aan veel ruwe vezels. (Een cavia heeft een voeding nodig met extra vitamine C). Naast deze voeding hebben cavia’s en konijnen behoefte aan onbeperkt hooi. Dit stimuleert de stofwisseling en daarmee de opname van voedingsstoffen. Naast hooi mag je knaagdieren nog een klein beetje biks geven, bij voorkeur de ongemengde variant. Zo’n 20 gram per kg lichaamsgewicht. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater. ’s Nachts leggen konijnen vaak blindedarmkeutels. Die keutels eten ze direct vanuit de anus weer op, hier zitten belangrijke voedingsstoffen in. Als een konijn te veel biks of andere snoeperij krijgt, kan het voorkomen dat de blindedarmkeutels niet allemaal opgegeten worden en aan de vacht blijven plakken wat weer een groot risico vormt voor Myasis (vliegenlarven)

Steriliseren/castreren

Laat je konijn op tijd steriliseren/castreren.
Sterilisatie verkleint het risico op toekomstige baarmoederkanker aanzienlijk. Voedsters kun je het beste laten steriliseren als ze ongeveer 5-6 maanden oud zijn.
Ongecastreerde rammen zullen eerder gedragsproblemen ontwikkelen zoals vechten, bijten en sproeien. Rammen kunnen vanaf  4 maanden gecastreerd worden. Houd na de sterilisatie en castratie het gewicht goed in de gaten. Doordat de stofwisseling vertraagd, kunnen ze sneller aankomen.

Ziekten

Myxomatose en Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke virus-ziekten bij konijnen. Wanneer een konijn besmet is met één van deze ziektes, is er geen behandeling meer mogelijk.

Symptomen bij Myxomatose zijn: zwelling bij de kop en snuit, last van de ogen, zwellingen binnenkant oor en rond de anus en geslachtsdelen. Eten en drinken wordt steeds moeilijker en meestal is het konijn binnen twee weken overleden.
Symptomen bij RHD:
Bij beide varianten (RHD1 en RHD2) sterven konijnen erg snel, vaak zonder ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Als ze langer leven zijn de symptomen koorts en stuiptrekkingen, soms nog bloederige afscheiding uit de neus.

Tips om konijnenziekten te bestrijden:
–  Jaarlijkse vaccinatie tegen Myxomatose en RHD1 en RHD2. Dit kan met één combinatie vaccin.
– Voorkom contact met wilde konijnen.
– Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen/vlooien. Heeft het konijn vlooien, behandel het hier tegen. Let op: niet elk vlooienmiddel is geschikt voor konijnen.
– Houd het verblijf goed schoon!

Gebitsproblemen konijn

Ook bij konijnen komen veel gebitsproblemen voor. Vaak komen we er pas achter wanneer het konijn klachten vertoont zoals minder eten of zelfs stoppen met eten. Een konijn kan niet lang zonder eten en daarom is het stoppen van eten altijd een SPOED geval!
Problemen die kunnen ontstaan bij konijnen:
* Olifantstanden (doorgroeiende snijtanden door afwijkende kaak, vaak aangeboren)
* Haken op de kiezen
* Losse elementen
* Bijkomend probleem kunnen traanogen zijn (ontstoken wortels kan ontsteking veroorzaken bij het oog)

Hoe kunt u gebitsproblemen voorkomen ?
* Het belangrijkste is om voldoende hooi te geven. Zo slijten de tanden en kiezen af.
* Brokjes voeren en dan het liefst die zonder de gekleurde snoepjes. Dit zijn alleen maar suikers en zorgt er voor dat uw konijn minder hooi gaat eten en vergroot de kans op overgewicht. Ook laten ze door het eten van de gekleurde snoepjes vaak de brok staan waar juist de essentiële voedingsstoffen in zitten.
* Controleer dagelijks of uw konijn  zijn brokjes goed eet. Bij twijfel, kom gerust langs om het gebit te laten checken.

Created by Wefabric