Aanvullende onderzoeken
Bloedonderzoek
Wij zijn in het bezit van geavanceerde bloedanalyse apparatuur en kunnen daarom diverse bloedonderzoeken in eigen beheer uitvoeren. Zo is het mogelijk om het functioneren van lever en nieren vast te stellen. We adviseren bij senior huisdieren een bloedonderzoek voorafgaand een narcose of gebitsbehandeling. We werken samen met een geaccrediteerd laboratorium voor uitgebreide en specialistische bloedonderzoeken. Hiervan hebben we vaak een dag na bloedafname de uitslag al binnen.
Progesteron bepalen
Teven worden meestal twee keer per jaar loops. Tijdens de loopsheid veranderen de hormoonspiegels waardoor het lichaam en het gedrag veranderd. Gemiddeld is de hond twee tot drie weken loops waarbij de vruchtbare periode maar een paar dagen is. Om te kunnen voorspellen wanneer de hond echt vruchtbaar is kan de progesteron in het bloed bepaald worden. Op deze manier kan het ideale dek moment bepaald worden en is de kans op een succesvolle dekking groter.
Wij kunnen deze progesteron test op de praktijk uitvoeren. Binnen 15 minuten heeft u een uitslag en weet u of u naar de reu kunt gaan of dat dit nog uitgesteld kan worden.
SDMA bepalen
SDMA is een biomarker voor de nierfunctie. Deze marker is betrouwbaarder dan kreatinine omdat deze in een eerder stadium afname van de nierfunctie diagnosticeert. Daarnaast wordt SDMA niet beinvloed door de spiermassa. Kreatinine kan verlies van de nierfunctie in een vroeg stadium missen en kan een verkeerde uitslag geven (verlaagd) bij vermagerde patienten. SDMA stijgt bij zowel acute en actieve nierschade als bij chronische nierziekte. Wanneer de uitslag verhoogd is kan er direct een passende therapie ingesteld worden om verdere schade aan de nieren te beperken.
T4/ schildklier hormoon bepalen
Naast nierfalen is een afwijkende schildklier een veel voorkomend probleem bij de oudere kat. Vaak gaat het om een te snelwerkende schildklier of wel een hyperactieve schildklier (hyperthyreoïdie). Een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie) komt zelden voor bij de kat. Katten met een hyperactieve schildklier zijn vaak mager ondanks dat ze veel eten. Drinken en plassen veel en zijn eerder geïrriteerd. Aan de hand van bloedonderzoek kan het schildklierhormoon, T4, bepaald worden. Wanneer blijkt dat de T4 verhoogd is kan er direct een geschikte therapie ingesteld worden. Een klein deel van de katten met hyperthyreoïdie heeft ook een verhoogde bloeddruk wat schadelijk is voor de nieren, hersenen en het hart. Het is daarom raadzaam om op tijd bloedonderzoek te laten doen wanneer uw oudere kat afvalt ondanks goed eten.
Algemeen bloedonderzoek
Voor zowel hond als kat is het raadzaam om af en toe een bloedonderzoek te laten verrichten. Aangezien sommige aandoeningen langzaam sluimeren en al meer schade aan kunnen richten zonder dat u wat merkt aan uw hond of kat. Door af en toe bloedonderzoek te laten verrichten kunt u vroegtijdig deze schade beperken. Daarnaast is het ook raadzaam om vooraf aan een operatie de gezondheid status te laten controleren. Tijdens een operatie kan hier dan rekening mee gehouden worden of in het uiterste geval kan een operatie afgeraden worden.
Urine onderzoek
- Wij voeren urine onderzoek uit in eigen praktijk. Een urine onderzoek kan informatie verschaffen over aandoeningen of ziekten aan nieren, blaas of urinewegen. We voeren dit onderzoek in de meeste gevallen uit wanneer uw huisdier de volgende verschijnselen vertoont:
- Vaak, kleine beetjes plassen
- Ongewoon veel drinken
- Plassen gaat moeilijk
- Druppelende urine
- Plassen in huis
- Bloed bij urine
Het urine onderzoek bestaat uit diverse onderdelen. Zo controleren we op geur, kleur, gewicht, pH-waarde, eiwitten en glucose. Onder de microscoop wordt de urine ook gecontroleerd op de aanwezigheid van kristallen (zoals bijvoorbeeld Struviet), die de blaas en urineweg kunnen beschadigen.
Echografisch onderzoek
Echografisch onderzoek is bij uitstek geschikt om de ‘weke’ delen van uw huisdier in beeld te brengen. Zo is het mogelijk een echo te maken van het hart, de buik en de pezen.
Buikonderzoek
Een echo van de buikholte stelt ons in staat de diverse organen te onderzoeken. Zo wordt er door middel van de echo gekeken naar het formaat en de vorm van de organen. Ook kan er drachtigheid worden vastgesteld.
Onderzoek pezen
Echografisch onderzoek wordt vaak ingezet om een blessure in de pezen vast te stellen. Zo kunnen we signaleren of uw hond of kat een scheur in een pees heeft of dat er andere vorm- en structuurafwijkingen zijn.
Digitaal röntgenologisch onderzoek
Een röntgenologisch onderzoek wordt ingezet om o.a. botten en gewrichten te onderzoeken. Ook kunnen we via röntgenonderzoek een oordeel vormen over organen in de borst- en buikholte. We maken hiermee gebruik van röntgenstraling, wat betekent dat u tijdens dit onderzoek niet onbeschermd bij uw huisdier in één ruimte kunt zijn. Ziekten en afwijkingen die door middel van digitaal röntgenologisch onderzoek worden vastgesteld zijn onder andere:
- heupdysplasie
- elleboogdysplasie
- fracturen
- slijtage van gewrichten
- afwijkingen aan longen, hart en organen in de buikholte
- vaststellen van drachtigheid & aantal pups en kittens