Een navelbreuk komt bij alle jonge dieren voor: veulens, kittens, pups, lammeren én kalveren. Bij kalveren is er sprake van een navelbreuk als de buikspierwand rond de navel niet goed aansluit, oftewel wanneer er een doorgang is in de buikholte. Deze kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan na een navelontsteking. Er moet een operatie plaatsvinden bij een navelbreuk. Hoe dit in z’n werking gaat vertellen we in dit artikel.
Hoe ziet een navelbreuk eruit?
Een navelbreuk hangt als een zakje onder de buik (zie foto). Doordat het een beschadiging is, kan deze gaan ontsteken. Het dier kan er in principe niet aan overlijden, maar zodra het dier groeit kan de breuk groter worden. Door het gewicht ervan kan de navelbreuk steeds verder uitscheuren. Daarbij komt dat de organen – met name de darmen – die in de buikholte liggen in de breukzak afgeklemd worden. Dit brengt grotere risico’s met zich mee. Al met al is het dus zeer verstandig een koe te laten helpen aan een navelbreuk.
Hoe te verhelpen?
Er is een operatie nodig om de navelbreuk weg te nemen. Het kalf is tijdens deze ingreep onder algehele narcose en voelt hier dan ook niets van. De operatie bestaat uit het verwijderen van de huid op de breukzak, om vervolgens de breukzak, zonder huid, in zijn geheel in de buikholte terug te duwen. De randen van de breukpoort wordt met stevig hechtdraad strak naar elkaar toe getrokken en dicht gehecht. Op deze manier verdwijnt de verbinding met de buikholte.
Na de operatie?
Er wordt na de operatie een antibioticum en pijnstillers aan het kalf toegediend. Deze pijnstiller zorgt voor een hogere effectiviteit van het antibioticum. Ook zorgt deze ervoor dat het kalf zich goed voelt na de operatie en snel zal herstellen.