Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Alles over ontworming bij schapen

Wormenbestrijding bij schapen is voor iedere schapenhouder een terugkerend feit. Hiermee wordt voorkomen dat de dieren ziek worden door een wormbesmetting. Wij zetten de belangrijkste aspecten rondom dit onderwerp op een rij!

Hoe ontstaan worminfecties?

Door middel van eitjes, die zich in het gras bevinden, kunnen schapen en lammeren zich besmetten. De wormeieren die opgenomen worden door de schapen ontwikkelen zich via larfjes tot volwassen wormen. Deze wormen scheiden ook eitjes uit, zodat het land weer besmet wordt. Zo is de cyclus rond. Als de schapen, maar met name de lammeren, besmet worden is er een kans dat de dieren hier ziek van worden of zelfs aan dood kunnen gaan. Het is daarom belangrijk dat u maatregelen neemt!

Wanneer schapen ontwormen?

Het is verstandig om voor uzelf een eigen ontwormingsschema te hanteren. Het beste is om dit te baseren op een mestonderzoek. Zo ontwormt u nooit wanneer het niet nodig is en bepaalt u het meest geschikte moment. Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar voorkomt ook resistentie. Indien u slechts een standweide heeft is het van belang om regelmatig in overleg met de dierenarts de schapen en lammeren te ontwormen.

Tip: noteer de data op de kalender, zo kunt u zien wanneer u de schapen heeft ontwormd.

Ontwormen schapen: belangrijke punten

Wanneer het gaat om ontworming zijn enkele punten van belang:

Mestonderzoek

Door middel van mestonderzoek kunt u kijken of uw dieren wormeitjes uitscheiden en het nodig is de dieren te behandelen.

Doseren en noteren

Houd altijd de dosering aan zoals voorgeschreven staat (lees nauwkeurig de verpakking).

Beweidingsmaatregelen

Heeft u meerdere weilanden tot uw beschikking? Wissel dan regelmatig af door uw schapen om te weiden.

2-5% niet ontwormen

Door niet 100% van de dieren te ontwormen, bouwt de kudde een betere weerstand tegen wormen op.

Created by Wefabric