Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Uw oudere hond of kat laten onderzoeken: dit is waarom!

Is uw hond of kat een dagje ouder? En wilt u de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk houden? Dan is het verstandig om uw hond of kat tijdig te laten onderzoeken. Veel oudere dieren hebben extra ondersteuning nodig om actief en gezond te blijven. Wij sommen een aantal aandoeningen die samen gaan met ouder worden voor u op. Immers: hoe eerder u deze symptomen herkent, hoe beter uw dier geholpen kan worden.

Wanneer is mijn hond een senior?

Een hondenjaar staat gelijk aan zeven jaren van de mens, op deze manier kunt u de vergelijking maken. Het is afhankelijk van het ras wanneer een hond als senior beschouwd wordt. Kleine rassen horen vanaf 8 jaar tot de senioren groep terwijl honden die meer dan 25 kg wegen al vanaf 6 jaar hiertoe behoren.

Verandering in gewicht

Merkt u dat uw dier vermagerd? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bij katten komen nierfalen en een te snelwerkende schildklier frequent voor. Bij de eerste aandoening eet uw kat slecht terwijl bij een schildklieraandoening juist veel wordt gegeten.

Een hond die vermagert- ondanks een goede eetlust – kan onder andere duiden op tumoren. Naast vermageren is overgewicht ook een symptoom waarop gelet dient te worden. Overgewicht is schadelijk voor gewrichten en het hart. Daarnaast bestaat er een grotere kans op het ontstaan van tumoren en suikerziekte.

Is uw huisdier stijf of kreupel?

Wanneer uw dier last heeft van ‘start’ kreupelheid is er meestal sprake van artrose. Bij honden kan dit opvallen doordat uw dier in de ochtend stijf is, niet graag mee wil lopen of minder ver wil wandelen.

Bij katten valt op dat ze zichzelf minder goed verzorgen (viltklitten op de rug en langere nagels) en minder goed kunnen springen. Doordat uw dier hier chronisch last van heeft, zal dit het humeur aantasten. Helaas is artrose een onomkeerbaar proces. De schade in het gewricht kan niet meer hersteld worden. Echter kan het proces wel geremd worden door goede voeding en medicatie. De pijn en de ontstekingen kunnen ook behandeld worden met medicatie.

Verandering in gedrag

Merkt u dat het gedrag van uw huisdier verandert? Dit kan zowel plotseling als geleidelijk zijn. Wanneer uw huisdier onrustig gedrag vertoont, onzindelijk wordt, angst of agressie laat zien of u als eigenaar niet meer herkent, kan uw huisdier lijden aan dementie. Tevens kan het dag- en nachtritme verstoord zijn. Wanneer uw dier rondjes gaat lopen of tegen muren aanloopt kunnen er neurologische problemen zijn.

Dementie bij uw huisdier herkennen

Dementie is een aandoening waarbij schade optreedt aan de hersenen. Dertig procent van de katten tussen de 11 en 14 jaar ontwikkelt een gedragsprobleem. Bij katten van 15 jaar of ouder laat meer dan de helft veranderingen in gedrag zien. Bij honden beginnen de verschijnselen van dementie meestal vanaf 7 jaar. Honden ouder dan 11 jaar vertoont de helft van de honden gedragsveranderingen.

Verandering in de voeding (voeding die rijk is aan amega-3- vetzuren en antioxidanten) en het aanpassen van de omgang met het dier heeft baat bij dieren die lijden aan dementie. Uw dier kan niet genezen van dementie maar het proces kan wel vertraagd worden.

Veel drinken en plassen

Wanneer uw huisdier veel drinkt (en dus ook veel plast) kan er sprake zijn van nierfalen, suikerziekte of andere aandoeningen zoals cushing. Door het soortelijk gewicht van de urine te meten kan vastgesteld worden hoe goed de urine geconcentreerd is. Als de urine heel waterig is (slecht geconcentreerd) is er verder onderzoek nodig. Met behulp van bloedonderzoek kunnen al veel aandoeningen opgespoord worden.

Jaarlijks de bloedruk van uw huisdier controleren

Veel oudere katten hebben last van een te hoge bloeddruk. Vaak is er sprake van een onderliggende aandoening zoals nierfalen of een te snelwerkende schildklier. Het kan echter ook een probleem op zichzelf zijn. Een hoge bloeddruk is schadelijk voor vele organen, met als gevolg onrustig gedrag, plotselinge blindheid en neurologische aanvallen. Wanneer tijdig met medicatie gestart wordt kan dit voorkomen worden. Laat daarom jaarlijks de bloeddruk van uw senioren kat controleren.

Tumoren

Helaas komen tumoren bij oudere dieren veel voor. Er zijn goed- en kwaadaardige gezwellen, dit kan pas na het afnemen van cellen/weefsel vast gesteld worden door een laboratorium. Wanneer een goedaardig gezwel (vetbult bijvoorbeeld) toch in de weg zit door zijn locatie (bijvoorbeeld bij de oksel) kan ervoor gekozen worden om het toch operatief te laten verwijderen.

Algemene ondersteuning

Ook als uw dier geen last heeft van bovenstaande problemen, is het in ieder geval belangrijk uw oudere dier goed te ondersteunen. Kies daarom voor een seniorenvoer zodat de conditie goed blijft en de organen zo lang mogelijk gezond blijven. Zorg daarnaast voor regelmatige ontworming, ontvlooiing én vaccinatie, omdat de weerstand van oudere dieren vaak minder wordt.

Bij vragen over uw oudere dier of de genoemde voeding of medicatie, helpen wij u graag!

Created by Wefabric