Het drachtig worden van de merrie; iets niet in alle gevallen gemakkelijk gaat. Wanneer is de eisprong en wanneer is de kans op een geslaagde bevruchting het grootst? Waar zitten eventuele problemen? Dit zijn zaken die bij merriebegeleiding onder de aandacht worden gebracht. In deze blog gaan we in gesprek met dierenarts Atze de Vries. Hij vertelt over merriebegeleiding en de geboorte van het veulen.
Merriebegeleiding: wat houdt het in?
“Als de eigenaar van de merrie, de merrie graag drachtig wil hebben gaan wij langs aan huis en doen wij een echo-onderzoek. Zo bepalen wij wat de huidige situatie is en hoe de merrie er uitziet. Zo bepalen wij het tijdstip van de eiersprong en kunnen wij de inseminatie zo nauwkeurig mogelijk inzetten. De slagingskans is dan het grootst”, legt Atze uit.
Het merrie-abonnement
“Het merrie-abonnement is eigenlijk hetzelfde als de merriebegeleiding. Alleen wordt er dan voor een totaalpakket gekozen. Alle kosten zitten dan in een pakket: voorrijkosten, scannen, en opvoelen. De eventuele behandelingen moeten nog wel bijbetaald worden. De prijs is afhankelijk van het aantal merries, hoe meer hoe voordeliger het pakket wordt. In principe is het pakket voor drie cycli; is de merrie dan nog niet drachtig dan kijken we waar het probleem zich bevindt. In samenwerking met de eigenaar lossen we – indien mogelijk – het probleem op. Het voordeel van een merrie-abonnement is dat de kosten vooraf duidelijk zijn. Er is een gezamenlijk belang dat de merrie drachtig wordt. Wij insemineren op de eisprong. Dat wil zeggen dat we de merries zo vaak scannen dat de eisprong niet meer dan 6 uur voor of 18 uur na de inseminatie plaatsvindt. Is er nog geen eisprong? Dan komen we over twee dagen gewoon weer”, zegt Atze.
Embryo transplantatie
“Iets wat steeds vaker voorkomt en waar wij zelf ook steeds vaker mee te maken hebben is ET (embryo transplantatie). De donormerrie en de ontvangster moeten dan synchroon zijn. Dat wil zeggen dat de eisprong van de donormerrie en de ontvangster dicht genoeg op elkaar moeten volgen”, legt Atze uit.
Plasmavoorraad aanleggen voor veulens
“Veulens die bij de geboorte te weinig antistoffen hebben, kunnen ondersteund worden met plasma van een gezond veulen. Wij kunnen bij de geboorte meten of ze voldoende antistoffen in het bloed hebben en indien dit niet het geval is passen we het plasma van een gezond veulen toe”, vertelt Atze. Ieder voorjaar wordt dit plasma door ons gewonnen van een gezonde ruin, of een merrie die nog nooit een veulen heeft gehad. Het plasma wordt in de diepvries bewaard totdat er een veulen is die het nodig heeft.
Nieuwbouwplannen praktijk Workum
“Er komt een nieuw praktijkgebouw in Workum, met daarin ook een afdeling voor paarden. Wij kunnen dan ook de paarden behandelen bij ons op de praktijk. Begeleiden van merries die bevrucht worden met diepvriessperma kan dan ook op de praktijk. Daarnaast kunnen eigenaren langskomen met hun merrie voor een controle of behandeling”, sluit Atze af.